Wat is ambitie?

Een bezoek aan Galeria Continua nabij Parijs

Een tijdje geleden had ik een discussie met een Engelsman over verschil in betekenis van ‘ambitieus zijn’ in het Engels en Nederlands. Als iemand ambitieus is, zie ik dat als iets positiefs: iemand daagt zichzelf uit en streeft naar persoonlijke ontwikkeling en geluk, op welk gebied dan ook. De Engelsman daarentegen had een negatieve associatie met het woord ambitie: iemand gaat over lijken om zijn/haar doelen te bereiken. Ik vraag mij af of dit een persoonlijk meningsverschil is, of een cultuurverschil. In de Van Dale is de officiële betekenis van ambitieus: eerzuchtig; ijverig, vol ambitie. In the Cambridge Dictionary: having a strong wish to be successful, powerful, or rich.

Ik voel mij meer comfortabel bij de Nederlandse omschrijving, maar waarom vraag ik mij af? Hoe erg is het om openlijk te zeggen dat je succesvol wil zijn of rijk wil worden? Wat is mijn ambitie dan eigenlijk? In ieder geval niet om alleen maar succesvol te zijn of rijk te worden. Ik ervaar ambitie als iets geks. Het is niet duidelijk te omschrijven en zeker niet eenduidig. Soms maak ik bijvoorbeeld bepaalde dingen mee of ontmoet ik bijzondere mensen en opeens ervaar ik een stoot energie door mijn lichaam gaan waar ik op dat moment niet omheen kan. Alsof er allemaal kleine schakeltjes in je hersenen pijlsnel met elkaar communiceren en op dat moment is opeens alles helder: dit is wat ik móét doen! Vaak ebt dat gevoel snel weer weg, maar een paar van dit soort ideeën en inzichten blijven hangen en bepalen uiteindelijk de weg die je bewandeld. Maar dat gevoel wat je op dat moment had blijft fantastisch. Misschien is mijn ambitie een onstilbare honger naar meer van dit gevoel.

Afgelopen weekend heb ik zo’n moment beleeft. Ik was ik met mijn collega’s een paar dagen in Parijs. We bezochten een bijzondere plek een uur buiten Parijs: galleria Continua – Les Moulins. Een moderne kunstgalerie in een oude papierfabriek met werken van onder andere Anish Kapoor. De schoonheid van de plek en de kunst benam mij de adem. De stroom energie vloeide door mijn hoofd en lichaam en ter plekke bedacht ik: Culture By Artists moet naar Parijs en specifiek naar deze plek. En wel zo snel mogelijk!

 

IMG_7781

IMG_7777

IMG_7801     IMG_7783

 

Nu ik wat beter weet hoe mijn ambitie werkt, blijft de vraag hoe ga ik ermee om? Ik wil ’zo snel mogelijk’ naar Parijs. Maar wanneer is dat dan? Wanneer is de tijd rijp om zoiets te ondernemen? Om ambities te kunnen verwezenlijken moet je het aandurven om risico’s te nemen en buiten je comfort zone te stappen. Twijfel en onzekerheid zijn daarmee de vijanden van ambitie. Je hoort vaak: ‘je moet het gewoon doen, er is nooit een goed moment!’. Toch denk ik dat dit niet helemaal waar is. Naar mijn mening is er een spanningsveld tussen ‘het gewoon nu doen’ en ‘wachten op het juiste moment’. Als je namelijk te snel iets wil verwezenlijken en het lukt daardoor niet, raak je ontmoedigd. Dit is iets wat ik de afgelopen tijd vaak ervaren heb.

Mijn conclusie is dat als twijfel en onzekerheid de vijanden zijn van ambitie, dan is geduld de beste vriend. Geef je fantastische idee tijd en neem de moeite om er op verschillende manieren naar te kijken en het met mensen erover te hebben. Heb geduld en dan dient het juiste moment om je plan tot uitvoer te brengen zich vanzelf aan. Wat betreft Parijs, is dit precies wat ik nu ga doen. Maar mocht één van jullie er binnenkort in de buurt zijn, wacht dan niet op mij en ga er naar toe!

 

IMG_7823
(Zelfportret @ galeria Continua. Dit illustreert heel goed wat er in mijn hoofd gebeurt als ik zo’n plotselinge ingeving krijg)